Innerlijke waarneming

De kracht van de meditatie van de innerlijke waarneming ligt in het bereik van het lichaam. Het lichaam wordt meegenomen in de meditatie en heeft daarbinnen een belangrijke plaats. Het lichaam is het lichaam vanuit de goddelijke vonk geschapen als puur lichtwezen met een enorme aardekracht. Het lichaam is een heilige ruimte. De heiligheid van deze ruimte wordt beleefd. Daarvoor is een innerlijk besef nodig, een realisatie, iets dat je je realiseert. Dat schept realiteit. Daarbij maak je gebruik van je verbeeldingskracht.

 

De tip van Seth “ga liggen en kijk wat je voelt” heb ik kort genoemd op de homepage. Seth wist toen dat je zijn boek aan het lezen was, anders kreeg je deze handreiking niet, want die stond in het boek. Dat is een belangrijke achtergrond. Hij was allang bezig de lezer te prikkelen om op allerhande niveaus waar te nemen waarvan die nog nooit had gehoord en die hij of zij waarschijnlijk ook nooit voor mogelijk had gehouden.

 

De basis van iedere meditatie is ontspanning en het creëren van een stilte in de persoonlijkheid. Dan kunnen dingen gebeuren. Die hoef je niet waar te nemen. Dat is niet belangrijk. Belangrijk is of jij jouw waarneming aandacht geeft en er liefdevol bij aanwezig bent.

 

Mediteren is het vinden van de link naar de stilte in jezelf. Het kan zijn dat je onderweg van alles tegen komt.

 

De weg van innerlijke groei is die van gelijkmoedigheid in alle dingen. Daarom ‘helpt’ mediteren iemand niet altijd naar een grotere werkelijkheid en een grotere liefde. Misschien staat iemand daar niet eens voor open. Dan kun je van alles leren door te mediteren, maar iemand groeit innerlijk niet. Er zijn mensen die gaan mediteren en innerlijk als vanzelf gaan groeien, maar dan is hun innerlijk daar al klaar voor.

 

In het algemeen kun je stellen: mediteren is een onderdeel in de weg naar innerlijke groei. Innerlijke groei is altijd bewustzijn verruimend en groeien in liefde.

 

Je hebt jezelf te verdiepen in jezelf als een liefhebbend wezen, waarin liefde voor jezelf en je eigen situatie en wie je bent, een belangrijke plaats dient in te nemen. Want liefde is liefde, die kent geen grenzen. ‘Ik heb jou lief’, is een houding en een uiting van liefde, die je met jezelf bespreekt.

 

Mediteren is heel saai. Verwacht daar niets bizonders van. Het is een plek in jezelf waar je nu in kunt gaan, over 10 jaar in kunt gaan, en over 100 jaar nog altijd. Dan is die plek niet zoveel veranderd, maar je zult wel innerlijk andere dingen waarnemen, omdat je innerlijk bent gegroeid.

Gelijkmoedigheid in alle dingen. Je bent innerlijk al op de plek waar je straks ook zult zijn. Misschien met meer gelijkmoedigheid en meer vrede, maar je bent al op die plek, want je bent jezelf.

 

Waarnemen in een meditatie kan van alles inhouden.

 

De alleenspraak, het soliloquium, was een zeer gebruikelijke meditatievorm in de Middeleeuwen. Iets rustig in jezelf overwegen, met een stille houding.

 

Je bent al op de plek waar je straks en later en ‘ooit eens’ ook nog zult zijn, dat is bij jezelf. En vrede daarmee hebben is de staat van zijn die het dichtst de ultieme werkelijkheid benadert.

 

Vrede met jezelf en je eigen leven. Dit je realiseren, hierop steeds weer vertrouwen, geloven, naar terugkeren…

 

Vrede met jezelf en je eigen leven hebben is iets anders dan alles steeds hetzelfde laten zijn. Maar er hoeft fundamenteel niets. Totale acceptatie en totale vrede met wie jij nu bent. En ga zo de stilte in.

Dan voel je misschien dat je stil wordt van dit besef. Je wordt niet stil door op een kussentje te gaan zitten. Je wordt stil omdat je je bewust verenigt met de heiligheid van alle leven.

 

Om je daaraan over te geven is veel overgave nodig en loskomen uit de drukte van je eigen leven en dat om je heen.

 

Als je mediteert ga je niet op een kussentje zitten maar betreed je de heiligheid van het leven wat jij ook bent, je bent er zelf onderdeel van. Zonder oordeel en accepterend. Wat niet wil zeggen dat je altijd alles hetzelfde moet laten. Maar het is nu wat het nu is.

 

Zoek een fysieke plek waar je je goed voelt en waarheen je kunt terugkeren. Dat kan liggend je bed zijn, of een kleine hoek in een kamer. Zorg dat je net even anders zit dan je gewend bent. Geef het een vorm van een klein ritueel. Dat kunnen heel kleine dingen zijn.

 

Als je zit kan het fijn zijn iets hoger dan gebruikelijk te zitten zodat jouw heupen zich net boven knie hoogte bevinden. Dan trekt namelijk vanzelf je rug recht. Dan zit je iets gekanteld naar voren, en dan zet je je rug weer recht. Die houding is makkelijk langer vol te houden als je ook je knieën wat uit elkaar plaatst. Zorg dat je rug vrij recht is, ook als je graag een rugleuning gebruikt. Als je ligt zorg je ook zoveel mogelijk voor een rechte houding. Als je in kleermakerszit zit, zijn je voeten gekruist. Maar verder zorg je in een meditatie houding dat de rechterkant van je lichaam rechts blijft, en de linkerkant links. Of je je ogen open houdt of dicht mag je zelf weten. Voor innerlijke waarneming kan sluiten net goed zijn omdat je dan de prikkels van buitenaf vermindert.

Zorg voor een rustige omgeving waar zo weinig mogelijk geluid je stoort. Als dat niet kan, laat je de geluiden voor wat ze zijn en accepteert ze.

 

Weet dat je niet alleen bent. Alles is met elkaar verbonden, is energie, en energie is bewustzijn, zei Seth al. Jouw gidsen en helpers zijn bij je. Je kunt je ook voorstellen dat je aansluit bij een groep mensen die zijn aan het mediteren. Gebruik jouw fantasie en verbeeldingskracht om jezelf dat te geven waaraan je op een bepaald moment behoefte hebt.

 

Als je bezig bent, kun je altijd bijvoorbeeld een steen in of op jezelf leggen, een steen die je je voorstelt, en die je door jezelf heen laat schijnen en werken.

 

Het is erg belangrijk goed je eigen lichaam te voelen en je bewust te zijn van de aarde. Je verbinding met de aarde is belangrijker dan jouw spirituele verbinding. Want zonder de aardebinding ben je de spirituele verbinding zo ook weer kwijt. Werk daarom aan een goede band met de aarde. Ga de aarde in, besef dat de aarde een levend wezen is dat jou kent en dat het fijn vindt dat het jouw aandacht even heeft. Jouw aandacht als mens is zo iets fantastisch, aandacht die ieder is gegeven, zoiets krachtigs en scheppends, maar dat moeten we nog gaan ontdekken. Besef dat jouw aandacht heel kostbaar is.

 

Meditatie is nooit een verplichting. Ga liefdevol met jezelf om en doe vooral waar je op enig moment zin in hebt, als je bij jezelf bent en daar gelegenheid voor hebt. Misschien ga je liever een rondje lopen of zet je de tv liever aan. Ook dat is goed. Geef jezelf de tijd. Lees er regelmatig over en voed jezelf met spirituele literatuur. En daarbinnen ga je langzaamaan jouw meditatie vorm geven. Je bent je eigen leraar. Take your time want je hebt de eeuwigheid de tijd. Er is geen haast en niets moet.